Skip to main content
Graag willen we je voorstellen aan

Jopie

Taak Casemanager dementie

Als Casemanager dementie (CMD) bezoek je cliënten en hun naasten zodra er een ‘niet-pluis gevoel’ opgemerkt wordt. Dit is de fase vóórdat een diagnose dementie gesteld wordt. Door in zo’n vroeg stadium al kennis te maken met de cliënt en naasten, ligt de nadruk niet meteen op de diagnose dementie of (praktische) zorgvragen. Ook kan de cliënt dan nog goed zelf vertellen waar zijn of haar wensen en behoeften liggen. 

Er komt veel op hen af en het is allemaal onbekend, dus ik help hen door samen het zorgland te navigeren. We kijken naar de toekomst: hoe gaan we snelle cognitieve achteruitgang tegen, en hoe ziet de levensinvulling vanaf hier eruit? Wat is nodig om zo lang mogelijk thuis te wonen op een goede manier? Met andere woorden: wat kan er allemaal nog wél (zelf)? Als CMD heb ik hierin een begeleidende functie, waardoor de cliënt en hun naasten niet het gevoel hebben er alleen voor te staan. Geen dag is hetzelfde en dat vind ik zo leuk aan mijn werk.

Cliënten zijn vaak bang dat ze direct in een zorgcentrum geplaatst worden na een diagnose dementie, maar dit is uiteraard niet het geval. Doordat je als CMD vroegtijdig en gedurende het hele traject betrokken bent bij de cliënt en hun naasten word je als het ware een vertrouwenspersoon waarbij men terecht kan voor zorg, wet- en regelgeving en psycho-educatie over dementie. Mijn cliënten blijven zelf in de regie, ik ben alleen ondersteunend. Op het internet is vaak veel te vinden over hun diagnose, maar mensen hebben toch behoefte aan een steuntje in de rug en vooral ook een antwoord op de vraag: “doe ik het allemaal goed?”. Door die ondersteuning te bieden krijg ik heel veel dankbaarheid terug, en dat geeft voldoening.

Ik werk al ruim 35 jaar in de ouderenzorg. Eerst was ik zorgcoördinator (ook wel zorgmanager) bij Cicero, nu ben ik al 7 jaar CMD. Mijn ervaring als coördinator neem ik mee in mijn werk als CMD. Je moet echt goed met tijd kunnen omgaan, je hebt je handen vol aan onverwachte en acute situaties. Daarnaast besteed ik veel tijd aan administratie en telkens bijleren over allerlei regels en wetten.

Als CMD werk je veel zelfstandig, en je voert bijna alle gesprekken in je eentje. Zulke eerste gesprekken zijn soms toch wel spannend. Het is elke keer weer even zoeken en puzzelen hoe je iemand kunt leren kennen. Door een stukje van mezelf bloot te geven, kom ik er meestal wel achter wat iemands normen en waarden zijn of waren.

Bij sommige cliënten kom ik nu al jaren, daar ben ik kind aan huis. Ik vind het mooi dat ik zo’n wederzijdse vertrouwensband mag opbouwen met mijn cliënten. Ik doe mijn werk met veel passie, en wanneer je iets met plezier doet brengt het iedere dag weer energie!